W trosce o zdrowie najmłodszych uczniów podstawówek, Agencja Rynku Rolnego przystąpiła do programu „Owoce w szkole”. Uczestniczą w nim szkoły z powiatu legionowskiego.
Program „Owoce w szkole”, finansowany w 75% ze środków Unii Europejskiej, skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Jego głównym celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci, dzięki zwiększeniu ilości warzyw i owoców w ich codziennej diecie. Uczniowie będą jeść m.in. jabłka, gruszki, marchew, paprykę, a także pić soki owocowo-warzywne. Każde dziecko dostanie przez 10 tygodni semestru aż 23 porcje warzyw i owoców. Co ważne, produkty dostarczane są do szkół tylko przez zatwierdzonych dostawców.
|
Jednak bezpośrednie dostarczanie owoców do młodzieży to nie wszystko. Program obejmuje także edukację dotyczącą prawidłowego odżywiania. Dzieci posiądą wiedzę na temat jedzenia warzyw, owoców i naturalnych przetworów owocowo-warzywnych. |
Udział w programie zgłosiły także szkoły z terenu powiatu legionowskiego. Są to: