<<
| June | >>
|
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Najbliższe zaproszenia: |
---|
Zgłoś imprezę |
19 listopada w legionowskim ratuszu zorganizowana została konferencja „Zdrowy Przedszkolak. Jak odżywiać dziecko?”, nad którą patronat honorowy objął Starosta Legionowski.
Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.
Aby w pełni uświadomić rodzicom i osobom przygotowującym posiłki dla dzieci, jak ważne od najmłodszych lat jest właściwe odżywianie Fundacja Instytutu Medycyny Integracyjnej zorganizowała I Legionowską Konferencję pt. „Zdrowy Przedszkolak. Jak odżywiać dziecko?” Na spotkanie zaproszeni zostali rodzice, pracownicy przedszkolni oraz osoby odpowiedzialne za żywienie w przedszkolach. Akcja cieszyła się bardzo dużym powodzeniem, już na kilka dni przed tym wydarzeniem nie było dostępnych wolnych miejsc.
Podczas konferencji zebranie dowiedzieli się, jak przygotowywać posiłki dla dzieci zgodnie z wytycznymi prawidłowego, naturalnego i pełnowartościowego odżywiania. Lekarz medycyny i dietetyk, Justyna Okupniak opowiadała także o wpływie odżywiania na powstawanie chorób cywilizacyjnych. O tym, że sposób, w jaki karmimy nasze dzieci ma także wpływ na aktywność psychoruchową przekonała nas psycholog Dominika Oliwa, a tego, jak być świadomym konsumentem i że zdrowo nie musi znaczyć drogo nauczyła Dorota Łapa – doradca żywieniowy i moderator projektu ZdrowyPrzedszkolak.org na terenie województwa mazowieckiego. Marcin Ziółkowski, szef kuchni w firmie EduChef podsunął nam kilka pomysłów na zdrowe śniadania, obiady i podwieczorki, a Monika Stasiuk, dyrektor Niepublicznego Przedszkola „Przy Lesie” w Legionowie udowodniła na przykładzie swojej placówki, że wprowadzenie zdrowego odżywiania w przedszkolu nie jest trudne.
Pamiętajmy więc, aby dbać o to, co dajemy do jedzenia swoim dzieciom, ponieważ sposób odżywiania wpływa na każdy aspekt naszego życia. Po informacje dotyczące zdrowego żywienia maluchów zapraszamy na stronę zdrowyprzedszkolak.org
Opracowano na podstawie zdrowyprzedszkolak.org
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Mapa serwisu
© 1999-2013 Starostwo Powiatowe w Legionowie
Zawartość: Wydział Promocji i Rozwoju Społecznego, e-mail: promocja@powiat-legionowski.pl
Serwis uruchomiono 15 grudnia 1999 r., przeprojektowano 1 kwietnia 2004r.,1 marca 2007r. i 15 stycznia 2013r.