<<
| November | >>
|
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
Najbliższe zaproszenia: |
---|
Zgłoś imprezę |
W organizowanym po raz jedenasty konkursie „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”, który odbył się 21 listopada w Woli Kiełpińskiej, do rywalizacji stanęli pasjonaci, prezentujący tradycyjne receptury we własnej, niepowtarzalnej odsłonie. Powiat legionowski patronował wydarzeniu oraz ufundował nagrody dla zwycięzców i podarunki dla każdego z uczestników.
Mnogość i różnorodność przygotowanych specjałów sprawiły, że niełatwo było wyłonić zwycięzcę, a jury obradowało długo i burzliwie
Angażujący do kulinarnej rywalizacji konkurs, na ma celu kultywowanie i upowszechnianie dziedzictwa kulinarnego, popularyzację tradycyjnych potraw i produktów oraz pielęgnowanie tożsamości kulturowej regionu. Ważnym aspektem przedsięwzięcia jest także wymiana doświadczeń, przekazywanie kulinarnych tradycji młodemu pokoleniu oraz zachęcenie do aktywności i współdziałania. Do konkursu zgłoszono ponad 100 potraw. Przygotowane wiktuały sklasyfikowano w kategoriach: wyroby i potrawy mięsne, dania jarskie i półmięsne, ciasta i chleby oraz napoje. Tegoroczną nowością była piąta kategoria specjalna – młode talenty kulinarne, w której startowała młodzież z PZSP w Serocku. Uczniowie profesjonalnie podeszli do tematu, pokazując kunszt i pasję. Ich dania zachwyciły jury, dając powód do dumy zarówno młodym kucharzom jak i nauczycielom.
Młodzież ma okazję zaprezentować swoje talenty kulinarne jednocześnie promując efekty kształcenia w naszej szkole – podsumowała Maria Leszczyńska, dyrektor PZSP w Serocku.
Komisje konkursowe miały trudny orzech do zgryzienia wybierając najlepsze potrawy i napitki. Nagrody ufundowane przez Powiat Legionowski laureatom wręczali starosta Robert Wróbel, członkowie zarządu Anna Gajewska i Michał Kobrzyński oraz sekretarz Artur Borkowski. Wydarzeniu towarzyszyły występy, degustacje, rozmowy nie tylko o kulinariach i śpiew. Za organizację i przebieg konkursu odpowiadało Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego przy współpracy OSP z Woli Kiełpińskiej oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
Potrawy jarskie i półmięsne:
1. miejsce: Pani Agnieszka Pietrzak z Gut za Kalafior pod Kołderką,
2. miejsce: Pani Barbara Kuzak z Gut za Placki Kurczakowe,
3. miejsce: Pani Monika Gutowska z Ludwinowa Dębskiego za jarmużki z serem,
Wyróżnienie: Pani Barbara Cudziłło z Dosina za pierogi z mięsem.
Ciasta i chleby:
1. miejsce: Pani Jadwiga Wołynik z Legionowa za Świąteczny Tort Pomarańczowy,
2. miejsce: Pani Mariola Kościesza z Dosina za Chleb z Cebulą,
3. miejsce: Pani Iwona Garbulińska z Dosina za Tort Chałwowy,
Wyróżnienie: Pan Łukasz Zapiór z Zalesia Borowego za Chleb Domowy.
Wyroby i potrawy mięsne:
1. miejsce: Pani Małgorzata Sokulska z Gąsiorowa za Karkówkę na Słodko,
2. miejsce: Pani Ewa Kacprzycka z Gut za Schab po Warszawsku,
3. miejsce: Pani Eleonora Łyszkowska z Serocka-Moczydło za Ozory w Galarecie,
Wyróżnienie: Pani Magdalena Nieckarz Abram za Boczuś Pieczony.
Napoje:
1. miejsce: Pani Agnieszka Jaworska ze Stanisławowa za Nalewkę z Derenia,
2. miejsce: Pani Małgorzata Bilińska ze Skubianki za nalewkę Owocowa Okowita,
3. miejsce: Pani Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za nalewkę Malinowy Raj,
Wyróżnienie: Pani Agnieszka Pietrzak z Gut za nalewkę Cytrynówka.
Młode talenty kulinarne:
1. miejsce: Pani Klaudia Kostrzewa z Popowa Kościelnego za Chleb Popowski z Masłem Smakowym,
2. miejsce: Pan Radek Galas z Legionowa za Szyjki Gęsie,
3. miejsce: Pani Julita Jakubiak z Ludwinowa Dębskiego za Tartę Cytrynową,
Wyróżnienie: Pan Karol Deja z Zegrza za Pieczone Żeberka w Miodzie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Mapa serwisu
© 1999-2013 Starostwo Powiatowe w Legionowie
Zawartość: Wydział Promocji i Rozwoju Społecznego, e-mail: promocja@powiat-legionowski.pl
Serwis uruchomiono 15 grudnia 1999 r., przeprojektowano 1 kwietnia 2004r.,1 marca 2007r. i 15 stycznia 2013r.