<<
| Luty | >>
|
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |
Najbliższe zaproszenia: |
---|
Zgłoś imprezę |
Knedle ze śliwkami, kiełbaska z dzika i tort czekoladowy to tylko niektóre z potraw rywalizujących o miano najsmaczniejszej w organizowanym po raz dziewiąty konkursie „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”, który odbył się 11 października w Woli Kiełpińskiej. Nagrody dla zwycięzców ufundował Powiat Legionowski.
Konkurs ma na celu kultywowanie i upowszechnianie dziedzictwa kulinarnego regionu Mazowsza i popularyzację wśród mieszkańców powiatu legionowskiego tradycyjnych potraw i produktów. Podtrzymywanie i ożywianie tradycji kulinarnych jest jednym z elementów budowania i pielęgnowania tożsamości kulturowej regionu. Ciekawą prelekcję na ten temat wygłosił przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Krzysztof Zaniewski. Konkurs to także wspaniała okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych i przepisów. Ponadto, w dobie wszechobecnych fast-foodów, taka inicjatywa przypomina, że można i warto jeść smacznie i zdrowo.
W tegorocznej edycji konkursu wystartowało 69 uczestników. Rywalizowały głównie panie, ale panowie też coraz chętniej biorą udział w kulinarnych zmaganiach
W konkursie wzięło udział 69 uczestników, którzy przygotowali 79 potraw. Rywalizacja, która odbywała się w czterech kategoriach (wyroby i potrawy mięsne, dania jarskie i półmięsne, ciasta i chleby oraz napoje), była zacięta i wyrównana. Potrawy z każdej kategorii oceniane były przez inną komisję konkursową. Pod uwagę brano estetykę, nawiązanie do kulinarnych tradycji regionu i przede wszystkim smak dań. Po długich i zapewne burzliwych naradach jury ogłosiło werdykt. Już w trakcie obrad komisji zaproszeni goście przystąpili do wspólnej degustacji przygotowanych potraw. Czas zgromadzonym umilali gimnazjaliści z Serocka, którzy przygotowali występ artystyczny.
Za najlepszą potrawę mięsną uznano pulardę z jabłkami przygotowaną przez panią Reginę Rataj. W kategorii dania jarskie i pół mięsne bezkonkurencyjna okazała się zupa grzybowa autorstwa pani Haliny Skośkiewicz. Dwie zwyciężczynie wytypowano w kategorii ciasta i chleby – tryumfowała pani Jadwiga Wołynik - za tort czekoladowy i pani Agnieszka Cichocka - za chlebek dyniowy. Najlepszym napojem okazała się nalewka „Wesołe lato” pani Małgorzaty Bilińskiej.
Nagrodami w konkursie były sprzęty gospodarstwa domowego i wyposażenia kuchni ufundowane przez Powiat Legionowski i Agencję Rynku Rolnego. Zwycięzcy będą mieli także okazję do zaprezentowania swoich potraw w konkursie wojewódzkim organizowanym przez Marszałka Województwa Mazowieckiego. W latach poprzednich kilkakrotnie dania z terenu powiatu legionowskiego zdobywały Laur Marszałka dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku.
Organizatorami tegorocznego konkursu „Najlepsza Potrawa Tradycyjna” byli Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego, Koła Gospodyń Wiejskich w Dosinie, Maryninie, Skubiance i Gutach oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Imprezę patronatem objął Starosta Legionowski.
![]() |
![]() |
![]() |
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Mapa serwisu
© 1999-2013 Starostwo Powiatowe w Legionowie
Zawartość: Wydział Promocji i Rozwoju Społecznego, e-mail: promocja@powiat-legionowski.pl
Serwis uruchomiono 15 grudnia 1999 r., przeprojektowano 1 kwietnia 2004r.,1 marca 2007r. i 15 stycznia 2013r.