poniedziałek  24 lutego
  A A A
WERSJA STANDARDOWA  PL  MAPA  PL EN DE RU

TELEADRESY


WYDARZENIA

Luty
PN WT ŚR CZ PT SO ND
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2

Najbliższe zaproszenia:

Zgłoś imprezę
AKTUALNOŚCIpowrót do listy

Pyszny konkurs

Knedle ze śliwkami, kiełbaska z dzika i tort czekoladowy to tylko niektóre z potraw rywalizujących o miano najsmaczniejszej w organizowanym po raz dziewiąty konkursie „Najlepsza Potrawa Tradycyjna”, który odbył się 11 października w Woli Kiełpińskiej. Nagrody dla zwycięzców ufundował Powiat Legionowski.                                                        


Konkurs ma na celu kultywowanie i upowszechnianie dziedzictwa kulinarnego regionu Mazowsza i popularyzację wśród mieszkańców powiatu legionowskiego tradycyjnych potraw i produktów. Podtrzymywanie i ożywianie tradycji kulinarnych jest jednym z elementów budowania i  pielęgnowania tożsamości kulturowej regionu. Ciekawą prelekcję na ten temat wygłosił przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Krzysztof Zaniewski. Konkurs to także wspaniała okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych i przepisów. Ponadto, w dobie wszechobecnych fast-foodów, taka inicjatywa przypomina, że można i warto jeść smacznie i zdrowo.


W tegorocznej edycji konkursu wystartowało 69 uczestników. Rywalizowały głównie panie, ale panowie też coraz chętniej biorą udział w kulinarnych zmaganiach


W konkursie wzięło udział 69 uczestników, którzy przygotowali 79 potraw. Rywalizacja, która odbywała się w czterech kategoriach (wyroby i potrawy mięsne, dania jarskie i półmięsne, ciasta i chleby oraz napoje), była zacięta i wyrównana. Potrawy z każdej kategorii oceniane były przez inną komisję konkursową. Pod uwagę brano estetykę, nawiązanie do kulinarnych tradycji regionu i przede wszystkim smak dań. Po długich i zapewne burzliwych naradach jury ogłosiło werdykt. Już w trakcie obrad komisji zaproszeni goście przystąpili do wspólnej degustacji przygotowanych potraw. Czas zgromadzonym umilali gimnazjaliści z Serocka, którzy przygotowali występ artystyczny.

Za najlepszą potrawę mięsną uznano pulardę z jabłkami przygotowaną przez panią Reginę Rataj. W kategorii dania jarskie i pół mięsne bezkonkurencyjna okazała się zupa grzybowa autorstwa pani Haliny Skośkiewicz. Dwie zwyciężczynie wytypowano w kategorii ciasta i chleby – tryumfowała pani Jadwiga Wołynik - za tort czekoladowy i pani Agnieszka Cichocka - za chlebek dyniowy. Najlepszym napojem okazała się nalewka „Wesołe lato” pani Małgorzaty Bilińskiej.
Nagrodami w konkursie były sprzęty gospodarstwa domowego i wyposażenia kuchni ufundowane przez Powiat Legionowski i Agencję Rynku Rolnego. Zwycięzcy będą mieli także okazję do zaprezentowania swoich potraw w konkursie wojewódzkim organizowanym przez Marszałka Województwa Mazowieckiego. W latach poprzednich kilkakrotnie dania z terenu powiatu legionowskiego zdobywały Laur Marszałka dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku.

Organizatorami tegorocznego konkursu „Najlepsza Potrawa Tradycyjna” byli Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego, Koła Gospodyń Wiejskich w Dosinie, Maryninie, Skubiance i Gutach oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Imprezę patronatem objął Starosta Legionowski.

 

 



publikuj:

POLECAMY
         Dwumiesięcznik Informator Powiatu Legionowskiego

Otwarte Mistrzostwa Mazowsza
Samorządów w Piłce Nożnej

Piłkarska Liga
Powiatu
Legionowskiego

 

Oficjalny portal turystyczny regionu
Jeziora Zegrzyńskiego

   
Turystyczny Szlak Patriotyczny
Polski Walczącej

 
 

Informator
Powiatu Legionowskiego